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April 18, 2011 
VIA E-MAIL & U.S. MAIL 

Re: Opinion Request 

Dear Mr. __________: 

This responds to your letter dated April 1, 2011, in which you request a determination as 
to whether the proposed activities of __________ (__________) would require a money 
transmission license under California Financial Code § 1800 et seq. 

FACTUAL BACKGROUND. 

You describe the facts as follows. __________ is working with a commercial bank 
(Bank) to sell an FDIC insured, general purpose re-loadable, open loop stored value 
card that would be marketed to __________’s customers (Program). In the proposed 
Program, the Bank would issue the cards, enter into a cardholder agreement with the 
customers, hold cardholder funds in FDIC insured accounts, and honor the transactions 
made pursuant to the cardholder agreement. __________ would sell the cards through 
__________ locations as authorized by the Bank. __________ would not hold any 
cardholder funds associated with the Program. All funds would be immediately loaded 
onto a card, the Bank would immediately be liable to the cardholder for the funds, and 
__________ would settle with the Bank on a daily basis. Only the Bank, whose 
deposits are FDIC insured, would be liable to a cardholder for payment of any amount 
owing on a card. 

CALIFORNIA MONEY TRANSMISSION ACT. 

California Financial Code (FC) §1810(a) states: “A person shall not engage in the 
business of money transmission in this state, or advertise, solicit, or hold itself out as 
providing money transmission in this state, unless the person is licensed or exempt from 
licensure under this chapter . . . .” 

FC §1803(o)(2), in relevant part, defines “money transmission” as “selling or issuing 
stored value.” 
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FC §1806 provides for a public interest exemption to the licensing requirement of 
§1810. Section 1806 states: 

The commissioner may, by regulation or order, either unconditionally or upon 
specified terms and conditions or for specified periods, exempt from this chapter 
any person or transaction or class of persons or transactions, if the commissioner 
finds such action to be in the public interest and that the regulation of such 
persons or transactions is not necessary for the purposes of this chapter. 

APPLICATION OF MONEY TRANSMISSION ACT TO __________’S ACTIVIITES. 

A. Engaging in the Business of Money Transmission. 

Based on your representation of the facts, __________ intends to sell 
stored value cards in this state. Thus, even though the Bank will be the 
issuer of the stored value cards, because FC § 1803(o)(2) broadly defines 
“money transmission” as “selling or issuing stored value” (emphasis 
added), __________’s activities fall within the Money Transmission Act. 
Pursuant to FC §1810, __________ would need to obtain a license unless 
exempt. 

B. Exemption. 

As you note, the stored value cards that __________ intends to sell are 
bank-issued and FDIC insured, and the risk of loss of customer funds 
resides with the Bank at all times. Because of these characteristics, we 
consider this type of stored value card to be a banking product. As such, 
these cards are already subject to the regulatory scheme applicable to the 
banking system. To require licensing under the Money Transmission Act 
in this circumstance would be unnecessary, would subject __________ to 
two regulatory schemes, and would confuse jurisdiction. 

For these reasons, there is hereby exempted from the provisions of 
Chapter 14, Division 1 of the FC, as being in the public interest and the 
regulation of which is not necessary, the selling of a bank-issued, FDIC 
insured, general purpose re-loadable, open loop stored value card in 
California by __________. 

Sincerely, 

JENNIFER L.W. RUMBERGER 
Senior Counsel 

JLWR:lca 
cc: Robert Venchiarutti, Department of Financial Institutions, San Francisco 



 

 

  
  

    
  

  

  

  

    
   

     
   

 
    

 
   

     
  

   
   

   
    

       
    

     
     

 
   
 

  
 

         
      

  

_____________________________ 

April 1, 2011 

Mr. Kenneth Sayre-Peterson 
General Counsel 
California Department of Financial Institutions 
1810 13th Street 
San Francisco, CA 95811 

RE: Request for Confirmation Regarding Inapplicability of Money Transmission Act 

Dear Mr. Sayre-Peterson: 

I am ______________________________________ for __________ ("__________"), a 
__________ Corporation headquartered in the __________, __________ area.  I write to seek 
confirmation from the California Department of Financial Institutions that __________ is not 
required to obtain a money transmission license under California Financial Code § 1800 et seq. (the 
"Money Transmission Act") in order to sell a bank-issued, FDIC insured, general purpose re-
loadable, open loop stored value card in California, as described below. 

I. Background and Description of Program 

__________ is working with a commercial bank (the "Bank") and its program manager to sell a 
FDIC insured, general purpose re-loadable, open loop stored value card that would be marketed to 
__________'s customers (the "Program"). In the proposed Program, the Bank would issue the cards, 
enter into a cardholder agreement with the customers, hold cardholder funds in FDIC insured 
accounts, and honor the transactions made pursuant to the cardholder agreement. __________ would 
sell the cards through __________ locations as authorized by the Bank. __________ would not hold 
any cardholder funds associated with the Program. All funds would be immediately loaded onto a 
card, the Bank would be immediately liable to the cardholder for the funds, and __________ would 
settle with the Bank on a daily basis. Only the Bank, whose deposits are FDIC insured, would be 
liable to a cardholder for payment of any amount owing on a card. 

II. Licensing Requirement is Inapplicable to __________'s Proposed Activities 

A. The Money Transmission Act Does Not Apply to Bank-Issued Cards 

Our understanding of the Money Transmission Act is that it is inapplicable to the sale of the cards by 
__________ because such Bank-issued cards and activities fall outside of the purpose and language 
of the Act. 



 

 
 

  
   

  

        
        

          
     

        
 

 
    

       
    

  
 

 
 

      
  

       
 

 
     

             
    

         
    

 
 

      
         
       

            
         

     
        

 
 

    
     

 
   

   
  

    
        

         

Mr. Kenneth Sayre-Peterson 
April 1, 2011 
Page 2 of 3 

The Money Transmission Act created a new regulatory framework that imposes new requirements 
upon certain open loop stored value card programs. According to the legislative history, the new 
requirements are intended to "[r]egulate the issuance of open loop, stored value cards by non-bank 
entities." Senate Floor Debate AB 2789, at 2 (June 30, 2010). Presumably, the new requirements 
were intended to address the heightened risk of loss to consumers when stored value cards are not 
backed by FDIC insurance. 

Bank-issued, FDIC insured, cards pose no such risk, and bank entities and their stored value cards 
therefore remain exempt from the Act's licensing requirements. See Cal. Fin. Code § 1805(d). This 
approach is consistent with that taken by other states, including _______, which conclude that 
because FDIC insurance eliminates consumer risk, bank-issued card programs need not be regulated. 
See, e.g., ________________. 

Under the Program, as discussed above, only an FDIC insured commercial Bank would be 
responsible for issuing stored value, while __________ would only sell the cards through its 
locations as authorized by the Bank. As such, the Program would not be the type of program 
captured by the new provisions of the Act, and therefore does not require a money transmission 
license. 

B. __________ is Exempt as an Agent of the Bank 

Even if (contrary to the legislative history) the new provisions of the Act were intended to apply to 
bank-issued stored value cards, __________ 's proposed activities do not require a license under the 
Act because __________ would be selling the cards as an agent of the Bank and the Bank is exempt 
from the Act.  __________ is therefore exempt from licensing under the Act when selling cards as 
the Bank's agent. 

Under the Act, an agent is defined as”…. a person that provides money transmission services in 
California on behalf of a licensee, provided that the licensee becomes liable for the money 
transmission from the time money or monetary value is received by that person." Cal. Fin. Code 
§ I803(b). An agent is exempt from licensing under the Act because the licensee for whom it is an 
agent is already licensed. Cal. Fin. Code § 1810(a). The licensed entity is liable for all funds loaded 
onto the card and provides protections to consumers as required by the Act. Agents of banks 
likewise are exempt from licensing because the bank is liable for all funds loaded onto the card and 
provides consumer protections. 

Banks are exempt from the Act, Cal. Fin. Code § 1805(d), because all of the protections provided by 
the Money Transmission Act are already part of a bank's business model. Namely, banks protect 
their consumers by backing their deposits with FDIC insurance, maintaining robust compliance 
regimes, and undergoing evaluations by regulators who enforce net worth requirements. Consumers 
doing business with a bank's agent will enjoy the same protections as if conducting the transaction 
with the bank itself. 

Specifically, under the Program, when a consumer purchases stored value from __________, the 
funds will be immediately loaded onto the card and the Bank will be liable for those funds. In other 
words, in the language of the Act's definition of an agent, the Bank will be liable for the 
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_____________________________________________________________________________________ 
_____________________________________________________________________________________ 

Mr. Kenneth Sayre-Peterson 
April 1, 2011 
Page 3 of 3 

money transmission from the time money or monetary value is received by __________. Furthermore, 
as the issuer of the card, the Bank would set the terms of stored value transactions with cardholders, be 
liable to the holders of stored value, and be obligated to pay the stored value to cardholders. Funds 
deposited onto the card would be immediately insured by the FDIC. 

Whether the card is sold by the Bank or the Bank's agent, the customer's risk of loss is the same in either 
case, low. Clearly, the rationale that exempts an agent of a licensee from being licensed under the Act is 
equally applicable to the agent of an exempt entity such as the Bank, provided that the agent meets the 
definition of an agent in Cal. Fin. Code § l803(b) (i.e. the Bank is "... liable for the money transmission 
from the time the money or monetary value is received..." by the agent). 

If __________ were not exempt from licensing when selling the Bank's card, then every retail outlet in 
California that sells a general purpose reloadable stored value gift card issued by a bank would be subject 
to licensing under the Act. We believe that the large number of retail outlets selling such products would 
render this result administratively over-burdensome. This is clearly not what was intended by the 
Legislature, which sought to focus on the risk to consumers posed by"... the issuance of open-loop stored 
value cards by non-bank entities." 

III. Conclusion 

For the foregoing reasons, __________ believes that its sale of cards in connection with the Program falls 
outside of the purpose and language of the Money Transmission Act, and that it should not be required to 
obtain a money transmission license in California. __________ respectfully requests that the Department 
issue a written response to this letter confirming the same. 

_______________________________________. 

Please call me at __________ or contact me by email __________ if you require additional information 
or if you have questions with respect to any of the information provided in this letter. I appreciate your 
attention and cooperation in connection with this request. 

Sincerely, 
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