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Dear Mr. Leibowitz: 
 
Your request for an interpretive opinion dated June 3, 2010, has been considered by the 
California Corporations Commissioner.  Your letter raises the question whether your 
client, the general partner of a limited partnership, must register as an investment 
adviser, under the circumstances described in your letter.  We hereby grant your 
request for an interpretive opinion, and we concur that the general partner of a limited 
partnership need not register as an investment adviser under the limited circumstances, 
and subject to the conditions, described in your letter, as set forth below. 
 
BACKGROUND 
 
You represent that your client, Anvik Advisers LLC (“Advisers”) is registered in the State 
of New Jersey as an investment adviser, and has also applied for a certificate with the 
Department of Corporations (“Department”) as an investment adviser under Section 
25230 of the Corporate Securities Law of 1968, as amended (“CSL,” Corporations Code 
Section 25000 et seq.).  Advisers intends to provide investment advisory services to an 
investment partnership, Anvik Capital Partners LP (the “Fund”), which is organized as a 
limited partnership.  Investors are limited partners of the fund.  Anvik GP LLC (“GP”) is 
the general partner of the fund.  Advisers and GP have common ownership.   
 
In addition, you represent that GP handles the business and administrative aspects of 
the Fund, and designates the investment adviser to the Fund, but does not itself 
manage the Fund’s investments.  Advisers, as the investment adviser to the Fund, 
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manages the Fund’s investments and receives a management fee equal to one and one 
quarter percent (1.25%) per annum (“management fee”), based upon the value of the 
Fund’s assets as of the close of the business of the previous quarter.  You also 
represent that GP receives an annual fee equal to twenty percent of the net profits 
(“performance fee” or “performance allocation”) allocated to the limited partners of the 
Fund, subject to specified limitations. 
 
You represent that any individual engaged in the activities of an investment adviser 
representative on behalf of the Fund, including any solicitation activities, will be 
registered as Advisers’ representatives.  You further represent that any such individual 
performing these functions through GP will be registered as Advisers’ representative, 
and that all such individuals will be subject to the supervision and oversight of Advisers, 
regardless of whether their direct employment is through Advisers or GP.  
 
LEGAL ISSUE 
 
Advisers and GP request the Department’s concurrence that GP is not required to 
obtain a certificate as an investment adviser, notwithstanding GP’s receipt of 
compensation based on a share of capital gains of the fund. 
 
CSL LICENSING AND REPORTING REQUIREMENTS 
 
Section 25230 of the CSL provides that it is unlawful for any investment adviser to 
conduct business in this state unless the investment has secured from the 
Commissioner a certificate authorizing it to do so, unless the investment adviser is 
registered under the Investment Advisers Act of 1940 (15 USCA §§ 80b-1 et seq.).  
Under Section 25009 of the CSL, the term “investment adviser” is defined to mean, in 
part: 
 

"Investment adviser" means any person who, for compensation, engages in the 
business of advising others, either directly or through publications or writings, as to 
the value of securities or as to the advisability of investing in, purchasing or selling 
securities, or who, for compensation and as a part of a regular business, publishes 
analyses or reports concerning securities.” 

 
As a threshold matter, GP will be receiving a performance fee, which would satisfy the 
“compensation” element of Section 25009(a).1  However, you also represent that that 
GP will not be providing investment advisory services to the fund or its clients.  
Accordingly, GP does not appear to fall within the “advising others” portion of the 
definition.  Thus, GP does not appear to fall within the statutory definition of the term 
“investment adviser.” 
 

 
1 As stated in Commissioner’s Release No. 80-C (issued December 21, 1984; revised May 25, 1993), “[t]he ‘for 
compensation’ element of the definition of ‘investment adviser’ is satisfied by the receipt, or expected receipt, of 
any economic benefit, whether in the form of an advisory fee, commissions, or any other fee relating to the services 
rendered.” 



Mr. Lawrence S. Leibowitz  3 OP 7132-CSL 
 
 

 
 

However, Subsection (b) of Section 25230 of the CSL provides that investment adviser 
representatives and associated persons of investment advisers must comply with the 
rules adopted by the Commissioner regarding their qualifications and employment by an 
investment adviser, before engaging in any specified activities, including offering or 
negotiating for the sale of investment advisory services of the investment adviser.  
Section 25230 seeks to ensure that investment advisers and individuals employed by 
investment advisers are appropriately qualified and licensed, as applicable, to provide 
advisory services to the investing public. 
 
In the instant case, Advisers, not GP, is solely providing advisory services to the Funds.  
However, GP is performing “general partner” functions, including potentially soliciting 
investors, which may be characterized as the activities of an “investment adviser 
representative” or “person associated with an investment adviser.” 
 
Section 25009.5 defines the term “investment adviser representative” or associated 
person of an investment adviser” to mean, in part: 
 

"Investment adviser representative" or "associated person of an investment 
adviser" means any partner, officer, director of (or a person occupying a similar 
status or performing similar functions) or other individual, except clerical or 
ministerial personnel, who is employed by or associated with, or subject to the 
supervision and control of, an investment adviser that has obtained a certificate 
or that is required to obtain a certificate under this law, and who does any of the 
following:  
   (1) Makes any recommendations or otherwise renders advice regarding 
securities. 
   (2) Manages accounts or portfolios of clients.  
   (3) Determines which recommendation or advice regarding securities should be 
given. 
   (4) Solicits, offers, or negotiates for the sale or sells investment advisory 
services. 
   (5) Supervises employees who perform any of the foregoing.” 

 
You represent that GP may perform some of the enumerated activities set forth above, 
including soliciting sales of Fund interests.  However, as discussed in your request, 
although Section 25009.5(a) of the CSL refers to “persons,” which as defined in Section 
25013 of the CSL includes legal persons, the scope of the section is limited by the 
references to natural persons (i.e., partners, officers, and directors).  You represent that 
all persons engaged in activities described in Section 25009.5 on behalf of the Fund will 
be registered as Advisers’ representatives, and be subject to the supervision of 
Advisers.  Therefore, any concerns regarding unregistered persons engaging in 
solicitation activities on behalf of an investment adviser are significantly reduced.  
Accordingly, although GP will not be registered with the Department as Advisers’ 
representative, only individuals registered with the Department will be engaged in 
investment advisory solicitation activities on behalf of the Fund. 
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FEDERAL LAW 
 
You have brought to the Department’s attention a “no-action letter” issued by the 
Securities and Exchange Commission regarding whether registration is required under 
the Investment Advisers Act of 1940 (the “Advisers Act”) for general partners of limited 
partnerships in circumstances identical to that set forth in your request.2 The 
Commissioner frequently looks to the Securities and Exchange Commission for 
guidance on interpretations of securities laws, due to the similarities of state and federal 
law.3  (Commissioner’s Opinion Nos. 91/1C, 95/1C). 
 
In an SEC no-action letter dated December 8, 2005, to the American Bar Association 
Section of Business Law (the “ABA Letter”), SEC staff responded to the question of 
whether a special purpose vehicle (“SPV”) established to act as a private fund’s general 
partner or managing member must register as an investment adviser, where the 
investment adviser to the fund is already registered with the SEC.  The facts presented 
to the SEC were that the SPV’s formation documents designate the investment adviser 
to manage the private fund’s assets, and that the SPV has no employees or other 
persons acting on its behalf other than officers, directors, partners or employees of the 
adviser.  The SEC staff indicated it would not recommend enforcement action under 
sections 203(a) or 208(d) of the Advisers Act against a registered investment adviser 
and an SPV, if the SPV does not register as an investment adviser with the SEC, 
provided that all of the investment advisory activities of the SPV are subject to the 
Advisers Act and the rules thereunder, and the SPV is subject to examination by the 
SEC.   
 
In particular, the SEC indicated that any investment advisory fee, including a 
performance fee or any allocation of a fee that the SPV receives from the private fund, 
would have to be consistent with the Advisers Act (e.g., section 205 of the Advisers 
Act).  The SEC further indicated that the SPV would make and keep the books and 
records required under the Advisers Act, and provide the Commission’s staff with 
access to its books and records, as if those requirements applied directly to the SPV.  
Specifically, the SEC staff indicated that the registered investment adviser would 
subject the SPV, its employees and persons acting on its behalf to the adviser’s 
supervision and control.  For example, all of the employees of the SPV and persons 
acting on its behalf would be subject to the registered investment adviser’s code of 
ethics under Rule 204A-1 and compliance procedures and practices under Rule 206(4)-
7. 
 
Thus, according the to the SEC’s staff, the SPV, its employees and persons acting on 
its behalf would be “persons associated with” the registered investment adviser (as that 
term is defined in Section 202(a)(17) of the Advisers Act) so that the Commission could 

 
2 American Bar Association Section of Business Law, SEC No-Action Letter, 2005 WL 3334980 (2005).  
As noted in your request, the no-action letter was issued in the context of the adoption of rule 203(b)(3)-2 
under the Investment Advisers Act of 1940 , which was subsequently vacated by Goldstein v. SEC, 451 
F.3d 873, 877 (D.C. Cir. 2006). 
3 See, however, Commissioner’s Opinion No. 88/3C, providing that while SEC “no-action” letters are 
instructive, the letters are the interpretation of the SEC staff and not the Commission itself. 
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enforce the requirements of the Advisers Act against the SPV, those persons, and the 
registered adviser.  (See, e.g., sections 203(e) and (f) of the Advisers Act.)  In addition, 
the SPV would look to and essentially rely upon the investment adviser’s registration 
with the Commission in not registering itself.  (For example, according to the staff, any 
disciplinary history that the SPV would have been required to disclose on Form ADV, 
had it registered as an investment adviser, would be disclosed on the registered 
investment adviser’s Form ADV.)  The SEC’s no-action position is consistent with a 
previous no-action letter sanctioning this type of investment fund structure.4 
 
You have undertaken that GP and its associated persons will comply with the 
requirements set forth in the ABA letter. 
 
SHARING OF ADVISER FEES 
 
The receipt by GP of a performance fee also raises the question of whether the 
compensation is in fact for advisory services, and thus whether advisory fees are being 
shared with unlicensed persons.  The Securities and Exchange Commission has 
questioned whether the sharing of advisory fees with unlicensed persons creates a 
conflict of interest and violates an adviser’s fiduciary duties, and as a result limits the 
sharing of fees to licensed persons, investment adviser representatives, associated 
persons of investment advisers, and solicitors.5  Unlicensed persons not otherwise 
associated with an investment adviser generally may not share in adviser fees.6   
 
In this instance, Advisers and GP are under common ownership and control, and thus 
only licensed persons are ultimately receiving adviser fees.  Accordingly, fee sharing 
concerns are significantly reduced.  However, the formation of a business entity whose 
ownership and control overlaps with a licensed entity should not allow licensed persons 
to circumvent protections set forth in the CSL.7 For example, an overly narrow reading 
of the limitations on performance fees set forth in Section 25234(a)(1) of the CSL results 

 
4 The SEC addressed the issue in a no-action letter dated September 26, 1995, to Thomson Advisory 
Group LP, which involved a master partnership and several affiliated subpartnerships.  The master 
partnership and the operating subpartnerships were registered as investment advisers.  The request was 
for confirmation that the general partners of the master partnership and the operating subpartnerships 
need not register as investment advisers.  All of the advisory activities were to be conducted solely by 
registered entities, and all persons who would be engaged in advisory activities were employees, officers 
and/ or managing directors of a registered entity.  In granting no-action relief, the SEC staff referred to 
past Commission expressions of concern about structural arrangements in which a registered investment 
adviser is merely a conduit for advisory services provided by personnel of an unregistered affiliate, but 
recognized that there are often valid business reasons for a company to form a separate registered entity. 
5 Investment Advisers Act of 1940, Releases Nos. 615 & 688. 
6 SEC Rule 206(4)-3, Investment Advisers Act of 1940. 
7 Although this request analyzes the indirect receipt of compensation for investment advisory services, the 
Department has previously provided guidance on the indirect payment of compensation for investment 
advisory services.  Specifically, the Department has stated that to satisfy the “for compensation” element 
of “investment adviser,” “[i]t is not necessary that an [investment] adviser’s compensation be paid directly 
by the person receiving advisory services, but only that the investment adviser receive compensation 
from some source for his services.” (Commissioner’s Release No. 80-C).  Similarly, whether 
compensation is received indirectly will not affect the analysis of whether a person is engaged in 
investment advisory services. 
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in a situation where licensed advisers are subject to compensation limitations, while 
their unlicensed affiliated entities are not.8  Ultimately, the principals of a licensed 
investment adviser are indirectly receiving a performance fee.  Accordingly, these 
persons, and by extension GP, remain subject to Section 25234(a)(1) and any rules 
promulgated thereunder. Additionally, all information regarding the performance 
allocation distribution must be fully disclosed to limited partners of the Fund. 
 
CONCLUSION 
 
Based on the limited facts set forth above, and provided that GP complies with the 
conditions specified in the ABA letter and their equivalent rules under California law, GP 
may look to Advisers’ registration, and is not required to be licensed separately under 
Section 25230 of the CSL.  This opinion is limited to the facts as specifically 
represented to the Commissioner in your correspondence.  Any change in the facts as 
represented in your correspondence may compel a different conclusion. 
 
Dated:  October 18, 2010 
 Sacramento, California  
 
 

PRESTON DuFAUCHARD 
California Corporations Commissioner 

 
 
 

By _______________________________ 
COLLEEN E. MONAHAN 

Deputy Commissioner 
Office of Legislation and Policy 

(916) 322-3553 
 

 
8 Section 25234(a)(1) of the Corporations Code only refers to the term “investment advisers.” 


