
 

 

 

 

 
 

 
 

 
 

  
  

 
  

 
     

 
  

 
    

 
 

 
   

  
   

   
    

          
       
    

    
   

 

  
    

      
   

     
   

  
 

February 19, 2021 

BY ELECTRONIC SUBMISSION 
regulations@dfpi.ca.gov 

Honorable Manuel P. Alvarez 
Commissioner of Financial Protection and Innovation 
ATTENTION: Sherry Kaufman, and Regulations Coordinator 
Department of Financial Protection and Innovation 
300 S. Spring Street, Suite 15513 
Los Angeles, California 90013 

Regarding: Escrow Regulations Docket No.: PRO 13/13 

Dear Commissioner Alvarez: 

On behalf of Pure Logic Escrow, Inc., which holds an escrow license by the Department of 
Financial Protection and Innovation (DFPI), I appreciate the opportunity to comment on the 
proposal to alter the regulations governing the escrow companies licensed by the DFPI. 

Some background regarding Pure Logic Escrow (Pure Logic). Since its licensing in 2013, Pure 
Logic established a unique business model whereby it does not charge sellers an escrow fee.  As 
part of this business model, the buyers’ fees are not increased to compensate.  Pure Logic 
provides full escrow services at half the cost to the consumers.  Sellers are not charged an escrow 
fee whether or not they have a broker, and even if they fail to ask about the zero-seller fee 
offering. All sellers are not charged an escrow fee. This business model provides consumers a 
choice of selecting an escrow company with a fee structure that fits their budget. Pure Logic’s 
simple fee structure has received a positive welcome by consumers in the industry and has 
permitted it to expand to seven licensed locations throughout Southern California under the DFPI 
supervision.  

This business model was instituted as management believed escrow agents too often received 
requests to reduce or discount fees from brokers or are asked to reduce fees to match a 
competitor’s quote.  The business model removes the need for promotional schemes or 
negotiating additional lawful fee reductions to consumers at the request of their representatives. 
Pure Logic vetted this business model eight years ago through its attorney and was advised by 
the Department regulating licensees that the Escrow Law does not restrict the fees that an escrow 
agent may charge for services to the Seller, Buyer, Lender or Borrower. The Department’s own 
website has for many years stated unequivocally that: 
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13. ARE THE FEES ESCROW AGENTS CHARGE FOR THEIR SERVICES  
REGULATED?  

The Escrow Law does not restrict the fees that escrow agents may  charge for services.  
The amounts escrow agents charge for their services vary depending on the location of  
the escrow  agent, type of transaction and the  competition in the area. The escrow agent  is 
required to disclose  all fees on the closing statement that is  prepared  after the transaction  
is completed. It is recommended that you request  that the escrow  agent provide you with 
a fee schedule that shows the charges for their services.1  

We are mindful of Financial Code Section 17420, and its restrictions on payment of referral fees. 
This business model directly avoids any violation of Section 17420 by only benefiting the 
consumer on transactions.  A fee waiver is never provided based on the consumer’s 
representation by a Broker, nor is a discount ever provided to any referring person. 

Concerns with Section 1741.7 - Prohibited Compensation 

Pure Logic believes the Department should withdraw proposed provision in 1741.7 and address 
its concerns underlying the provision in a separate proposal and rulemaking within its authority. 
If it seeks to restrict the amount of fees charged by its licensees it should seek additional 
authority from the legislature by seeking to amend the Financial Code itself. 

In addressing the context of Section 1741.7 and our objections to the proposal, we will address 
specific concerns we believe should affect the adoption of these proposed changes or result in the 
withdraw of Section 1741.7 for reconsideration in a future rulemaking after additional legal and 
policy review. 

In general, Section 1741.7 fails to sufficiently identify its connection to Financial Code Section 
17420 restriction on the payment of referral fees.  Section 1741.7 appear to establish new law by 
rulemaking certain finite acts listed as now prohibited compensation.  These findings of 
prohibited compensation depart from the individualized factual analysis the Department has 
engaged in through its Bulletins on these subjects or through its active enforcement of Financial 
Code Section 17420.  Section 1741.7 departs from years of guidance from the Department that 
the prohibitions in Financial Code 17420 are limited to direct or indirect compensation for 
referring, soliciting, handling or servicing escrow business and not a wholesale prohibition on 
activities. The Escrow Law and Commissioner’s authority never before extended to set fees. 

In Section 1741.7 (a)(6) the Commissioner proposes a rule that “offering free escrow service to 
one or more parties to the escrow” is a violation and prohibited compensation.  This rule appears 
to be directly targeted at Pure Logic and a small minority of similar escrow licensees who have 
established a business model that provide escrow services for a reduced fee.  The Department 

1 https://dfpi.ca.gov/escrow-law-frequently-asked-questions/ 
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should not through rulemaking react to pressure from other Escrow licensees faced with lawful 
competition at lower rates to the consumer by setting rate to prohibit competition.   

Further Section 1741.7 (a)(6) demonstrates no nexus to Financial Code Section 17420 and why a 
“free escrow service” to a direct principal of the transaction violates the law.  Both RESPA Rule 
8 and Section 17420 make it unlawful to provide such services for free if given in conjunction 
with an actual or implied referral fee to a broker or agent, but they do not prohibit discounts, 
reduced fees, or free services if they are provided to the consumer directly. RESPA Rule 8, is 
not a total prohibition statute and even identifies permitted conduct.  Section 1741.7 fails to 
make such distinctions and is a de facto prohibition of all conduct. 

Section 1741.7 (a)(7) (A-E) is also de facto rate/fee setting rule which seeks to control 
competition.  Either intentionally or unintentionally, the sub-sections set forth arbitrary 
conditions to set rates for escrow services that are dependent on the terms of contracts.  The 
Department overlooks the right to freely negotiate contracts and escrow services is a three person 
agreement typically Buyer, Seller and Escrow Agent where the terms, including price, for 
performing escrow services. 

This rule, as proposed, appears to borrow concepts from the legislative enactment in the 
Insurance Code but fails to seek the assistance from the legislature to enact new laws here.  
Instead, sub-section (7)(A) of Section 1741.7 (a) lists finite rules for what the Department finds 
an acceptable condition for a discount.  These stated conditions are without a statement of factual 
findings supporting such conditions and are contrary to decades of guidance from the 
Department and is contrary to California case precedent.  We have understood, as noted in Sub-
section (7)(C), that any discount cannot contravene the allocation for payment of escrow fee 
agreed upon by the parties.  However, Sub-sections (7) (A-B) limits discounts to both principals 
or require both principals to mutually agree on a change in the escrow fee, which is not 
supported in any Escrow Law, statutes or case authority. These Sub-sections unfairly restrict the 
open negotiation of escrow fees, stifle competition, and will result in standard fees across the 
industry at higher rates by consumers. 

Particularly troubling is Sub-section (7)(D) of Section 1741.7 (a) which attempts to equate the 
size of a fee discount or the escrow fee charged with the independence of the escrow agent in the 
transaction.  This was considered and rejected by the Legislator when it enacted Financial Code 
Section 17006, with persons exempt from the Escrow Law regulatory scheme.  Specifically, 
Section 17006 (a) excluded (1) banks, (2) persons licensed in California to practice law “who has 
a bona fide client relationship with a principal”; (3) Title companies in the business of issuing a 
policy of title insurance; and (4) any broker licensed by the Real Estate Commissioner while 
performing acts where the broker is an agent to a party to the transaction.  In three of four 
persons, the Legislature found exempt from the Escrow Laws, are persons acting in a role that is 
not independent.  Attorneys can only process escrow when they have a client relationship with a 
principal.  The attorney’s fiduciary duties to his client directly conflicts with his independence as 
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an escrow agent.  Similarly, a Title Company is not independent when it serves as escrow agent, 
offering low escrow fees, while also collecting a premium for issuing a policy of title insurance.  
Further, a Broker is not an independent escrow agent when acting as the Broker to one principal. 

On a practical level, Sub-section (7)(D), is fatally uncertain to licensees and ultimately not 
enforceable by the Department.  The sub-section is ambiguous as it fails to establish what 
amount of a discount is large enough to affect the independence of the escrow agent.  One may 
contend that an escrow agent is more independent when free escrow services are given. 
Similarly, is an attorney less independent when services are pro-bono? However, perhaps the 
greater the fee charged for escrow services the more independent the escrow agent can be.  This 
is an unworkable standard, and should be withdrawn. 

Conclusion 

We believe the Department may be exceeding its authority in proposing section 1741.7.  This 
proposed regulation is too broad, is ambiguous, will be difficult to enforce and will harm 
consumers.  We ask that the Department withdraw Section 1741.7 and consult with industry 
professionals to address the concerns the provisions sought to address. 

Thank you for the opportunity to comment and during a public hearing scheduled.  

Sincerely, 

Jamie Brennan 
President 

Cc: 
Sherri Kaufman, Senior Counsel and Regulatory Coordinator 


