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SENT BY EMAIL 

This letter is in response to your August 24, 2022 letter requesting confirmation that 
does not require either an internet escrow agent license or a money 

transmitter license in the state of California in connection with its proposed business 
model (Proposed Model). 

Factual Background 

[The Factual Background section has been omitted due to confidentiality granted to the 
requestor pursuant to California Code of Regulations, title 10, section 250.10.] 
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Escrow Law 

The Escrow Law states that it is unlawful for any person to engage in business as an 
escrow agent within this state except by means of a corporation duly organized for that 
purpose licensed by the commissioner as an escrow agent.1 

1 Fin. Code, § 17005.4 

Financial Code Section 17003, subdivision (a) defines “escrow” as: 

any transaction in which one person, for the purpose of effecting the sale, 
transfer, encumbering, or leasing of real or personal property to another 
person, delivers any written instrument, money, evidence of title to real or 
personal property, or other thing of value to a third person to be held by 
that third person until the happening of a specified event or the performance 
of a prescribed condition, when it is then to be delivered by that third person 
to a grantee, grantor, promisee, promisor, obligee, obligor, bailee, bailor, or 
any agent or employee of any of the latter.2 

2 Fin. Code, § 17003, subd. (a) 

In 1999, in recognition of the growing use of the internet, Financial Code section 17003, 
subdivision (b) was added to capture the type of transactions handled by internet escrow 
companies, stating: 



With regard to Internet escrow companies, “escrow” also includes any 
transaction in which one person, for the purpose of effecting the sale or transfer 
of personal property or services to another person, delivers money, or its 
Internet-authorized equivalent, to a third person to be held by that third person 
until the happening of a specified event or the performance of a prescribed 
condition, when it is then to be delivered by that third person to a grantee, 
grantor, promisee, promisor, obligee, obligor, bailee, bailor, or any agent or 
employee of any of the latter.3

3 Fin. Code, § 17003, subd. (b) 

“Internet escrow agent” means any person engaged in the business of receiving escrows 
for deposit or delivery over the Internet.4

4 Fin. Code, § 17004.5 

fits the definition of “escrow” because the  paying the 
 or  for services delivers money to  the third person, and 

releases the money to the  freelancer or  upon the happening of a specific event: 

You argue  is not a neutral third party but that  is an agent of the  
or  to be paid. This is not supported by the facts because  holds the 
funds until the  notifies  that the specified event or condition--the 

--has occurred. It is only at this 
point that releases the funds to the or

Further, your assertion that “escrow agents remain bound by pre-established escrow 
instructions regarding timing of when to release funds” is not accurate. Escrow 
instructions provide a condition upon which the escrow agent must release funds, but 
typically do not address when they must release them.  

In any proceeding under the Escrow Law, the burden of proving an exemption or an 
exception from a definition is upon the person claiming it.5 You have not demonstrated 
that the Proposed Model is exempt from the Escrow Law. 

5 Fin. Code, § 17200 

Money Transmission Act 

 argues that the Proposed Model meets the definition of stored value but 
qualifies for several exemptions under the MTA, including the payroll processor and 
agent of the payee exemptions.   also argues that funds used to pay 

are closed loop transactions excluded from 
the definition of stored value. 



 
Although  may resemble stored value under the MTA, 
based on the information you provided, the money  actually comes 
under the control of , to be released by  when an agreed-upon event 
happens, as described above. The  are not stored value under the definition in  
Financial Code section 2003, subdivision (x), because they do not represent a claim  
against the issuer; rather, the money comes under  possession and control 
and therefore must be placed in an escrow trust account.6 An escrow trust account is 
not the same as stored value. Because the transaction is not stored value, it is 
unnecessary to address your remaining arguments regarding the MTA.  
 

 

 

 

6 Fin. Code, §§ 17409 and 17409.1; Cal. Code Regs., tit. 10, § 1737.1 

Sincerely, 

Clothilde V. Hewlett 
Commissioner 
Department of Financial Protection and Innovation  

By 

 
 

 




